Företag som inte hinner lämna in årsredovisningen i tid kan överklaga beslutet eller begära eftergift av förseningsavgiften.
Förseningsavgift
Om årsredovisningen lämnas in för sent är företaget skyldigt att betala en förseningsavgift. Det finns ingen möjlighet att få anstånd när det gäller årsredovisningen.
Överklagande eller eftergift
Har årsredovisningen lämnats in för sent på grund av särskilda skäl kan det dock finnas möjlighet att överklaga beslutet eller att begära eftergift av förseningsavgiften. Om anledningen till förseningen beror på coronakrisen kan det enligt Bolagsverket vara skäl för eftergift, men en bedömning görs i varje enskilt ärende.
Tre sätt
Företag som vill slippa förseningsavgiften kan välja mellan tre sätt för att eventuellt få en återbetalning:
- Ansök om ändring – om företaget anser att årsredovisningen är lämnad i rätt tid.
- Ansök om eftergift – om det finns särskilda skäl för förseningen, t ex sjukdom.
- Överklaga – om företaget anser att beslutet om förseningsavgift är felaktigt eller om det finns särskilda skäl för förseningen.
Företaget kan alltså själv välja vilket av sätten man vill använda. I de första två fallen är det Bolagsverket som hanterar ärendet. Vid en överklagan är det Förvaltningsrätten i Härnösand som prövar frågan.
Ansökan om ändring eller eftergift lämnas på blankett 751. Överklagande ska lämnas på blankett 750.
Betala avgiften oavsett
Förseningsavgiften måste alltid betalas på förfallodagen. Vid beslut om ändring eller eftergift återbetalar Bolagsverket avgiften i efterhand.